TerugHet algemeen betwijfeld christelijk geloof

H.M. Kuitert - Het algemeen betwijfeld christelijk geloofEen herziening

Dit boek knoopt aan bij de onzekerheid over wat (nog) christelijk geloof is en wat niet meer, een onzekerheid die gevoed wordt door de veelheid en willekeur (‘alles kan’) van de voorstellen tot herinterpretatie maar bepaald niet minder door de daarvan uitgaande suggestie dat de klassieke christelijke geloofstraditie haar geloofwaardigheid heeft verloren. Dat laatste bestrijdt de schrijver.

Ingetekend in de zoektocht van de mensheid naar datgene wat boven haar uitgaat en daardoor juist – hoe merkwaardig ook – grond onder de voeten moet geven, komen op deze wijze de belangrijkste thema’s van de christelijke geloofstraditie aan de orde: waar komen we God tegen, alleen in de kerk of ook in het gewone leven? Kan Jezus interessant genoeg zijn om ons vandaag nog bezig te houden of hebben we Hem in dat geval dan eerst opgeladen met wat ons hoog zit? Verzoening, maar met wie en waarom eigenlijk? Het zijn enkele voorbeelden uit de lange reeks van klassieke thema’s die door de eeuwen heen de scharnierpunten van het christelijk geloof hebben gevormd. Specifieke knelpunten, zoals geloof en opstanding, het hiernamaals, en de kerk, gaat de schrijver hierbij niet uit de weg.

Het boek is geschreven voor mensen die door de bomen het bos niet meer zien en daarmee zitten. De schrijver weet daar maar één oplossing voor: door de stofwolken van de elkaar met grote snelheid opvolgende voorstellen tot ‘nieuwbouw’ heen te dringen en te laten zien waar het in de klassieke geloofsvoorstellingen van de christelijke traditie om begonnen was.
Zo groeit onder zijn hand een overzicht over het geheel van het vandaag zo Algemeen Betwijfeld Christelijk Geloof onder het hoofd: een herziening. Dat laatste woord in elke betekenis die men eraan wil geven.

ISBN 90 259 4481 7
Paperback
300 pagina’s
€ 24,90

Verschenen in 1993
Verkrijgbaar in de boekhandel


CONTACT

Uitgeverij Ten Have
Postbus 13288
3507 LG  Utrecht
Telefoon: 088-7002600
info@uitgeverijtenhave.nl
www.uitgeverijtenhave.nl

Uitgeverij Ten Have